Dividualism contra individualism

Hört talas om begreppet dividualism, eller funderat vad det egentligen betyder? Säger ordet dig någonting eller skapar det associationer till ett tillstånd du kan känna att du någon gång befunnit dig i?

Om du inte känner igen det eller hört talas om det så är du inte ensam. Själva begreppet kom visserligen till redan i slutet på 1500-talet men har i modern tid omformulerats av olika tänkare och filosofer. I den här artikeln kommer jag försöka beskriva dividualism så att det dels skapar nya frågor och funderingar hos läsaren, men även försöka visa på att det är ett tillstånd som alltfler ungdomar idag befinner sig i dagligen.

De flesta av oss har dock hört talas om individualism och hur personer kan vara individualister. En del av oss ser individualistiska personer som egoister men det kan också ses som en form av liberalism där man utgår från individen i centrum. Som första tanke på ett motsatsförhållande till individualism kanske man tänker sig ”grupp” eller till och med ”schizofreni”. Dessa två alternativa motsatsbegrepp kan fungera men i mycket begränsad form där en grupp egentligen beskriver flera olika individer tillsammans och schizofreni betraktas som ett sjukdomstillstånd där en individ inte är medveten om sina olika persona.

Dividualism är motsatsen till individualism men i flera avseenden. Den som sett filmen Inception, med bl.a. Leonadro di Caprio, kanske börjar ana vad det hela handlar om. Även om det i detta fallet inte bara handlar om att befinna sig i olika drömtillstånd där människans medvetande inte kan avgöra om man är vaken eller drömmer, så kan scener ur filmen ge beskrivande bilder för att förstå resonemangen som följer nedan.

En annan bild som kan hjälpa till att beskriva dividualism är när man till exempel har två eller flera olika profiler på facebook, twitter, instagram och andra sociala medier. De allra flesta vuxna runt 40-årsåldern och uppåt nöjer sig oftast med ett konto eller en profil. De använder samma profil för olika medier. Yngre människor tenderar däremot att ha flera olika profiler som definierar dem i varje unikt socialt media.

Personen kan sägas befinna sig i en delbar dimension och kan ses som flerdimensionell människa, med uppdelningar av sig själv för olika situationer eller grupper och konstellationer av människor. Det innebär inte att personens olika delar inte kan kommunicera med varandra (som ju är fallet i flera schizofrena fall), utan väljer att agerar på olika vis i olika situationer. Till skillnad från en individualist är en dividuell människa inte egoistisk utan snarare omtänksam eftersom den behöver ta hänsyn till flera delar av sig själv och andra människor i ett sammanhang. En person som klarar av att infinna sig i flera spridda dimensioner samtidigt har en fördel av att kunna känna sympati med andra medmänniskor. Personen kan också arbeta för ett inkluderande samhälle.

Att vara dividuell är således en beskrivning av en personlig filosofi som är i kontakt med en känsla av gemenskap och ansvar för människan att åstadkomma förbättringar för alla omkring henne. Det är en önskan om förbättring av den marginaliserade, skuldbelagda eller institutionellt berövade. Det är en drivande vilja att söka det som är moraliskt korrekt och i bästa intresse för det större goda.

Många unga människor känner sig vilsna, eller rättare sagt bortglömda, i det politiska samhällsklimatet eftersom de inte känner att de blir hörda eller lyssnade på utifrån den värld de befinner sig i. Man upplever att politikerna, skolan och samhället i allmänhet verkar vilja skapa antingen egoistiska individualister i en kapitalistisk värld eller en förtryckt gruppmedlem och underordnad det socialistiska synsättet. Den närmaste beskrivningen av dividualism hittar man kanske inom socialliberalismen som både tar hänsyn till individen men inkluderar alla, och även flera sidor av varje person.

Att vara en dividuell person i en individualistisk värld behöver inte betyda att dividualismen kommer dö ut. Snarare är en annan utgång mer trolig, nämligen den att individualismen är på väg att dö ut med den allt åldrande befolkningen som inte kan integrera sig i en dividualistisk värld där man tar hänsyn till, och inte diskriminerar, människor i olika tillstånd.

Så, välkommen till dividualismens värld.

/ Valdi Ivancic 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s